dilluns, 20 de gener del 2014

Resiliència i somnis

Bon dia,

M'agradaria fer es treball de fi de màster d'aquest tema, parlant de coses que es poden fer a l'escola, més enllà de transmetre els mateixos continguts any rera any.

Alguns articles que tenen a veure amb això:

Recursos per treballar la resiliència i el coratge

Somnis i visió de futur

Fomentar la resiliència a l'escola

Medició de la resiliència (no m'agrada el concepte, és part de l'1 % que 'hi ha que llegir' per estar al cas)

Un estudi de cas de resiliència en estudiants


I altres articles generals referits a educació, que han sortit d'aquesta font que he descobert a Twitter:

Alguns es fan preguntes, per exemple, com es pot fomentar la implicació del estudiants en un entorn digital?

O com es pot dur els joves europeus al mercat de treball.

O perquè ajudar als estudiants a ser conscients els ajuda en el seu aprenentatge, i també per què els és tan important aprendre a concentrar-se.

També poden ser previsions, com aquesta per l'any 2014 i més enllà.

2012-03-06-0057.png









dimecres, 15 de gener del 2014

Útil

Bon dia,


No em cans d'explorar i descobrir nous coneixements online, just respostes al que em passava pel cap en aquell moment, o al que s'està fent a classe, o a dubtes que pugui tenir.

Realment es pot fer un ús molt positiu de les tecnologies. Hi ha eines que fem servir a la societat, i que tenen tendència a resultar quasi sempre d'una manera. Per exemple, els sous en paper tendeixen a crear especulació i avarícia. Encara que se'n pugui fer un bon ús per tenir una vida digna o ajudar a algú a tenir-la, porta a la creació de sistemes econòmiques que per sí mateixos no donen qualitat de vida, sinò que exclouen a tots els que no poden vendre el seu talent (sigui el que sigui) en el mercat laboral o financer. Crea un sistema artificial, on hi ha una aparença social de benestar, però el preu és perdre qualitat de vida, tant si es pot seguir dins el sistema amb certa comoditat, com si es el contrari. Altres maneres d'intercanvi no tenen el pes d'aquesta eina de paper, ni inflació, per exemple els intercanvis amb monedes en metalls com or o plata, o amb sal. Encara que es pugui especular també, és molt més senzill limitar-ho.

Aquest paràgraf és per dir que el mal ús que veig actualment en les tecnologies de comunicació no l'atribueix a l'eina mateixa, a diferència del cas anterior, sinó que són un mirall del que estam fent com a societat: dels hàbits que tenim, de si tenim arrels o no, què esperam de la vida, qui són els nostres models d'èxit, etc.

Per altra banda, les eines tecnològiques amplien les possibilitats de comunicació de manera inimaginable fa uns anys. Es poden crear i difondre fàcilment continguts de qualitat, que estàn a l'abast de milers de persones, de manera actualitzada i accessible, i amb la firma de l'autor. En el cas concret de les revistes, ho trob una utilitat 99 % positiva, donat que agrupen articles segons una línia editorial o temàtica que és interessant per nombroses persones, i proporcionen una plataforma de difussió amb una garantia de qualitat de continguts. L'1% que falta al percentatge és per haver de llegir algún texte que no és de qualitat, perquè tothom en parla, i per tant és un 'referent'...

Canviant de tema, per la seva utilitat voldria destacar una de les noves webs incorporades al blog (hi ha dos llistats baix de tot): és http://www.chaval.es , mirant descobrireu el perquè del nom. Un exemple dels continguts és aquest enllaç a un article sobre Realitat Augmentada.

I per animar a les companyes de Humanitats (i qui vulgui mirar-s'ho, és molt interessant!!), una presentació Slide Share de com elaborar una seqüència didàctica, de tot un curs o part, feta per una profe vasca, que ha assolit més de 27.000 visites fins avui:

divendres, 10 de gener del 2014

Webs noves

Bon dia,


Dins d'aquest arxiu de recerca, hi ha algunes webs noves:




https://tophat.com. Utilitzant els seus móbils, els alumnes participen en l'explicació del professor, diguent si l'han entés, per exemple. És una de les tècniques d'avaluació formativa, és a dir, avaluació que no puntúa, sinò que serveix perquè el professor millori les explicacions, i els alumnes la seva implicació i motivació amb el que es fa a classe.




També la interessant web del Oxford Internet Institute. Destacaria els seus informes recents, com el de nous usuaris:




OxIS 2011 Report




I Piktochart Inphography: un programa senzill per crear infografies. Un altre és easel.ly.

diumenge, 5 de gener del 2014

Nou començament

L'assignatura de 'Processos i contextos' s'ha acabat, i seguim utilitzan el bloc per una nova assignatura.

En aquest cas, es tracta d'afegir blocs i pàgines web interessants, que tinguin a veure amb el món educatiu. Aquesta tasca de l'assignatura es completa seguint un nombre determinat de persones a Twitter.

El que pot semblar una tasca de fer llistats, m'ha conectat amb una petita part del món dels docents de parla anglesa, especialmente dels EUA, i he descobert infinitat de recursos. Posar-ne alguns al llistat al bloc no reflecteix el motiu o l'article pel que un autor o una comunitat criden l'atenció, ni la valoració que es pot fer de la qualitat dels seus treballs. Tampoc diu a priori quines webs/blogs ofereixen oportunitats d'ensenyament que puguin ser interessants per qui llegeix. Per això, miraré d'anar difonent-ne alguns, explicant les possibilitats que hi veig.

Després d'això, he pensat que el format bloc és una bona eina d'arxiu de reflexions, articles, etc. Serveix com una eina de treball propi, que es pot consultar, afegint recursos mentre es va aprenent, com una 'bitácora'. Miraré de treballar en aquesta idea.

De moment, dos recomanacions per formar-se:

MOOC (Massive Online Open Courses): creat per George Siemens i Stephen Downes, i ara amb suport d'universitats de tot el món. Es poden sel.leccionar cursos en diferents idiomes, de categories com Educació, Informática, Economía i Finances, Matemátiques... Aquí enllaçat amb la página española.
Khan Academy: un altre referent de l'ensenyament on-line. Els vídeos son atractius i posen èmfasi en el concepte de 'badges' o 'medalletes' que es poden incloure al CV.

En quant al Twitter, al seu moment vaig comentar la gran utilitat que hi veig. És realment senzill mantenir-se actualizat seguint a autors/comunitats, o amb hashtags de l'estil #teacher, #education, #teacherleadership, etc. És aprofitar un treball que ja està fet, i contribuir-hi, entrar en una comunitat d'educadors.

Per molt que volguem, l'educació no pot tornar a ser igual, perquè ni els alumnes, ni els professors, ni la societat segueixen igual. Les novetats de la revolució tecnològica poden tenir més o menys impacte en la vida diària, però ja han canviat la manera de pensar, treballar i estudiar, i es segueix en aquesta direcció.

Un exemple amb un nom graciós: 'flipped classroom', és a dir, donar contingut mitjançant eines que es poden consultar a casa (com vídeos), amb els alumnes connectats entre sí, i aprofitar el temps dins l'aula per participar dins un clima de grup. Un autor amb un altre nom graciós (Peter Pappas), ho explica així de bé: